Yönder Okullarında öğretmen, “öğretici-öğreten” olmak yerine sınıflardaki (öğrenme merkezlerindeki) eğitim ve öğretim faaliyetlerini planlayan, öğrencilerin araştırma ve öğrenme sorumluluklarını yerine getirmelerini teşvik eden, öğrencilerin motivasyonlarını gözeten ve motivasyonun yükselmesi için gerekli çalışmaları yapan ve önlemleri alan, öğrencilerin biricikliğini ve farklılığını önemseyen, koruyan, öğrenciye mesleki branşı (dalı) ile ilgili danışmanlık, yönderlik (mentorluk) yapan kişidir.
YÖNDER Okullarının özgün eğitim anlayışı, eğitim programı, eğitim etkinlikleri, eğitim ve yönetim kadrosunun farklılığının yanı sıra eğitim ile ilgili kavramsal faklılıklarda da kendini göstermektedir.
Eğitim Lideri (Müdür)
Okulun her türlü eğitimsel faaliyetlerinden ve kalitesinden birinci derecede sorumlu, eğitim faaliyetlerini düzenlemesini sağlayan, bu faaliyetleri izleyen, değerlendiren, yönlendiren, rehberlik ve öncülük eden, okulun her türlü düzenini sağlayan yönetici.
Eğitim Lideri Yardımcısı (Müdür Yardımcısı)
Eğitim Liderinin görev sorumluluklarını paylaşan, yardımcı olan, eğitim liderinin kendine verdiği görev ve sorumlulukları üstlenen, sorumlu olduğu bölüm, kat ya da sınıfların uyumunun ve düzeninin sağlanmasından sorumlu orta düzey yönetici.
Bölüm Lideri (Zümre Başkanı)
Bölümündeki eğitim faaliyetlerinin kurumsal vizyon, misyon ve değerlere amaca uygun bir biçimde düzenlenmesine, tasarlanmasına gözcülük ve liderlik yapan kişi.
Değişim Uzmanı (Psikolojik Danışman)
Üniversitelerin psikoloji ya da psikolojik danışma bölümlerinden mezun, okulun değişim merkezlerinde görev yapan kişi.
Yönder (Öğretmen)
Sınıflardaki (öğrenme merkezlerindeki) eğitim ve öğretim faaliyetlerini planlayan, öğrencilerin araştırma ve öğrenme sorumluluklarını yerine getirmelerini teşvik eden, öğrencilerin motivasyonlarını gözeten ve motivasyonun yükselmesi için gerekli çalışmaları yapan ve önlemleri alan, öğrencilerin biricikliğini ve farklılığını önemseyen – koruyan, öğrenciye mesleki branşı (dalı) ile ilgili danışmanlık, yönderlik (mentorluk) yapan kişi.
Öğrenci
Öğrenme sorumluluğunu alan, araştıran, yaratıcı fikir ve projeler üreten, yönderi ve arkadaşları ile işbirliği yapan, sınıfta (öğrenme merkezi) ve laboratuvarda (deneme - araştırma merkezinde) faaliyetlere aktif bir biçimde katılan, eğitim faaliyetlerinin en önemli aktörü.
Öğrenme Merkezi (Sınıf):
Eğitim ve öğrenme faaliyetlerinin gerçekleştirildiği, öğrencinin öğrenmesini kolaylaştıracak, keyifli ve zenginleştirilmiş yerler.
Değişim Merkezi (Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi):
Üniversitelerin psikoloji ya da rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümlerinden mezun kişilerin görev yaptığı, öğrencilerin eğitimsel, kişisel, ailevi ve sosyal sorunlarının farklı bir biçimde ele alındığı, çözümler üretildiği, öğrencinin sorunları ve çözümleri ile ilgili farkındalık kazandığı yer.
Deneme ve Araştırma Merkezi (Laboratuvar):
Öğrencilerin araştırma, deneme ve deney yapabildikleri, araştırma ve deney yapmaya uygun bir biçimde tasarlanmış yer.
Yönder Eğitim Programı, öğrencilerini tüm ulusal ve uluslararası sınavlara ve yarışmalara hazırlamak üzere kurgulanmıştır. Yönder Okulları'nda sınavlara ve yarışmalara hazırlık çalışmaları diğer özel okullardan farklı olarak öğrencilerin kaygılanmadan telaşlanmadan yaratıcılıklarını ve yaşama sevinçlerini ellerinden almadan gerçekleştirilir. Bu süreçte öğrencilerimiz, öğrenme heyecanlarını ve başarılı olma umutlarını kaybetmeden sınavlara ve yarışmalara hazırlanır.
Yönderde, hazırlanan süreç değerlendirme araçlarının uygulanmasının yanı sıra ulusal sınavlara hazırlık kapsamında da dönem sonlarında ve yılsonunda “Başarı Değerlendirme Sınavları” ve “Yıl Sonu Olgunluk Sınavı” yapılır. Bu sınavlarda her öğrenci için durum analizi yapılarak gerekli görülürse ek çalışmalar planlanır. Tüm bu çalışmalar, “Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı” çerçevesinde gerçekleştirilir ve öğrencilerin akademik başarıları, psikolojik danışmanlar tarafından özel olarak takip edilir.
Her öğrencinin öğrenme ve öğrenci olma sorumluluğu vardır.
Yönder Okullarında her disiplin konusu olabilecek öğrenci davranışı bir “imdat” çağrısı olarak yorumlanır. Her bir disiplin konusu içine giren öğrenci davranışı da haklar özgürlükler ile sorumluluklar ekseninde değerlendirilir.
Yönder Okullarının kuralları, tehdit edici değil koruyucu ve geliştirici sınırlarla belirlenir.
Koruyucu ve geliştirici sınırlar, öğrencinin büyüme ve gelişme sürecinde (merdiven çıkarken) bir merdivenin tırabzanları gibi tutunabileceği sınırlardır. Disiplin anlayışımızda “etkili iletişim” ve “olumluyu vurgulamak” en temel araçlarımızdır. Disiplin sorunlarında temel amaç, öğrencinin dikkatini cezaya değil kazanımlara ve davranış hakkında düşünmeye yönlendirmektir.